Overzicht van de komende activiteiten

26 september Lezing van Kick Bras. Zie meer info hieronder.

8 oktober Cursus “Schrijven om te verbinden” o.l.v Monique Mortier. Info hieronder.

 

 
 
         
          

`schrijven om te verbinden’


Al ruim 15 jaar schrijf ik als intieme dialoog met mijzelf. Een ontdekkingsreis, waarin wat er in en om mij leeft te verbinden met mijn wijzere zelf. Het heeft me veel gebracht. Indertijd gaf ik er cursussen in om mensen vertrouwd te laten worden met het je hand laten schrijven wat er onder woorden gebracht wil worden. Los van alle regels en eisen je pen op papier te laten rusten en wat er in je opkomt de vrije ruimte te geven. Je bevrijden van de oordelen waar we ons in ons leven mee hebben opgezadeld. Julia Cameron met haar boek ‘Je leven schrijven’ inspireerde me tot deze werkwijze. Dat was het startpunt waaruit mijn zienswijze is voortgevloeid. Het schrijven is voor mij geen doel, maar een middel geworden. Een middel om je bewustzijn te vergroten en verdiepen. Dat wil ik graag met je delen.

Het verrassende zit erin dat je gaat ontdekken dat deze manier van regelmatig schrijven je lichter maakt, je dichter brengt bij wat jij wilt doen en laten. Het verdiept en integreert de ervaringen en kennis die jij in je leven belangrijk vindt. Het maakt je een bewuster levend mens. Het helpt je los te laten wat er niet (meer) toe doet. Zonder gepsychologiseer, zonder een ‘methode’ te moeten volgen. Het helpt je vrijer en ontvankelijker te worden. Het enige dat je hoeft te leren is het je overgeven aan wat er uit je hand wil vloeien.

Het op deze manier bevrijdende schrijven heeft mij mijn hartenwensen helder helpen maken en daarnaar leren luisteren. Het vrije schrijven, alleen voor jouzelf, verbindt je binnen- en buitenwereld met elkaar. Het gaat niet om het schrijfproduct, maar om wat je onderweg meemaakt en de inzichten die je krijgt. Dat wil ik graag doorgeven, zodat jij jouw ontdekkingsreis kunt verrijken en verdiepen.

In 3 middagen neem ik je mee op deze reis naar je wijzere zelf. Het enige dat je nodig hebt, is een pen die vloeiend schrijft (ik schrijf het fijnste met mijn vulpen), ongelinieerd A4 papier of schrift en de intentie om gedurende deze periode (bijna) dagelijks tijd te nemen om te schrijven. De ervaring van het doen zal je stimuleren om door te gaan. Het zal je verrassen wat het je brengen gaat. Julia Cameron trok mij 16 jaar geleden over deze drempel door te garanderen dat je in 3 weken verandering gaat bemerken. Ze heeft gelijk gekregen. Dankzij het schrijven heb ik 7 jaar een praktijk voor stervens- en rouwbegeleiding gehad. Dankzij het schrijven is de kunstenaar in mij opgestaan. Ook nu helpt het schrijven mij bij het schilderen en bewuster leven.

Kunstenaar en docente Hélène Jansen-van Bavel heeft haar atelier in Zutphen ter beschikking gesteld. Op haar website citeert zij Emerson:

Wat wij in ons leven soms nodig hebben,
is iemand die ons ertoe brengt te doen waartoe wij in staat zijn.


Een prachtige intentie als je met me mee wilt op deze ontdekkingsreis.


Ik verheug me erop jouw reisbegeleider te zijn.

 
   
   
   

   
   

DR. KICK BRAS

MYSTIEK IN WOORD EN BEELD

LEZING in ’T PAKHUYS, Berkelkade 15a, Zutphen

26 SEPTEMBER 2018
om 13.30 uur

   
  Hiernaast zien we een ‘Abstracte kop’van de Russisch / Duitse schilder Alexej von Jawlensky. Het expressionistische schilderij heeft de naam: 'Innerlijk schouwen'. Het is een gelaat dat naar ons is toegewend, maar de blik is naar binnen gericht. We zien een gezicht in uiterste concentratie, gericht op een innerlijk visioen.
Met'innerlijk schouwen gebruikte Jawlensky een oude termino- logie, die we al tegenkomen bij Griekse wijsgeren en in vele vormen van christelijke mystiek. Het is een mooie term die iets wezenlijks zegt over de ervaringenen inzichten die in de lezing aan de orde komen en die we ook wel aanduiden met het begrip ‘mystiek’.  
         
 

Mystiek heeft in het christendom tot op de dag van vandaag een belangrijke rol gespeeld. Deze invloed is neergeslagen in teksten, maar ook in beeldende kunst. Daarbij moeten we denken aan schilderijen en beeldhouwwerk, maar ook aan architectuur en glas in lood ramen. Kick Bras heeft hierover een boek gepubliceerd met de titel Oog in oog. Christelijke mystiek in woord en beeld. Hij bespreekt in dit boek de mystieke ervaring, mystieke beelden van God, Christus en de mens, de mystieke weg en de doorwerking van mystiek in maatschappelijke betrokkenheid.

Bij deze lezing zal hij een ruim overzicht projecteren van de kunstwerken die in zijn boek staan afgebeeld.

Het ruim geïllustreerde boek zal ook te koop zijn.

 
         
   

Kosten: 10 euro
Graag van tevoren opgeven: ellendekker@euronet.nl
06-24789096
   
         
         
         
 

Wilt u mijn NIeuwsbrief niet meer ontvangen?
Stuur mij dan even deze e-mail retour met uw opmerking of verzoek daarbij.

Met een hartelijke groet, Hélène